10 червня 2011 р.

Є ІДЕЯ? РЕАЛІЗУЙ!


10 червня 2011 року відбувся захист бізнес-ідей учасників курсу "Комп*ютерні технології та підприємництво". На захист були запрошені багато гостей. Сьогодні своїми враженнями про те, як відбувався захист, ділиться у нашому блозі вчитель СЗШ № 77 м. Львова, консультант учнівської редакції “Сьогодення” Олена Олександрівна Дітчук
Гроші… Молодь ХХІ століття добре знає, на що їх хоче витратити. Але не кожен вже у 15-16 років має чіткий план і знає, як їх заробити. Не вкрасти, не випросити у батьків, не перепродати придбану річ, а саме заробити. Заробити, створивши нові робочі місця, виробивши якісний продукт, поповнюючи державний бюджет і створюючи базу не тільки для власного добробуту, але й для економічного зростання рідної держави.

У нас, в 77-й школі м. Львова, це знає кожен учень-десятикласник, тому що з першого класу у нас викладається економіка, адже наша школа – це середня загальноосвітня школа з поглибленим вивченням основ економіки. Про те, що нам, вчителям, є ким пишатися, ви можете дізнатись, завітавши на захист учнівських бізнес-проектів. Цього року ми побачили результат інтеграції курсу економіки та інформатики. Як підкреслила у своєму виступі директор школи Ольга Василівна Прокопишин, «великі багаторічні напрацювання школи у галузі економічних знань було поєднано з високими сучасними технологіями».Школярі репрезентували 10 червня свої бізнес-плани, виконані у різноманітних комп’ютерних програмах в мережі Інтернет. Демонструвалися учнівські доробки в он-лайн режимі, тому з досягненнями наших школярів могли ознайомитися користувачі Інтернету з цілого світу. Ці занятті відбувалися у межах Програми Intel® "Шлях до успіху", яка призначена для школярів середньої і старшої школи та дозволяє опанувати комп'ютерну грамотність, навчитися критичному мисленню і співпраці. Програма створена компанією Intel разом з освітніми урядовими організаціями різних країн та реалізується в рамках проекту Програми Розвитку ООН "Соціальна інтеграція та розвиток громадянської відповідальності молоді в Україні".Успіх став можливим завдяки кропіткій праці вчителів економіки Марти Олександрівни Горішної та Олександри Олексіївни Гаврилюк і викладачів інформатики Тетяни Георгіївни Орлової та Віктора Януаровича Орлова. Присутні на захисті гості побачили, щό можна встигнути зробити за час навчально-виробничої практики. А встигли наші десятикласники багато: оцінили свої можливості та сфери своїх інтересів, висунули бізнес-ідеї, провели опитування, аналіз ринку, SWOT-аналіз та оцінку потенційних конкурентів, продумали основні засади позиціонування своєї продукції та ціноутворення, визначили джерела фінансування, місце реалізації свого бізнес-проекту, форми рекламування свого продукту, продумали маркетингову стратегію, розробили бюджет та стратегію початку власного бізнесу, навчилися складати блок-схеми та організаційну структуру усіх підрозділів.
Наші учні у своїх бізнес-планах, захист яких відбувається вже 17-й рік поспіль, не «продають повітря», не «торгують державою», а пропонують справжній якісний продукт, товари та послуги. Кожен з бізнес-планів вартий особливої уваги. Одні назви вже багато про що говорять: «Майстерня у Пінноккіо» (бізнес-план Тараса Лопушанського та Віктора Бреня про створення майстерні з вироблення продукції з деревини), «Школа бісероплетіння «ЗЕБРА» (бізнес-план Діани Краєвської та Леонтія Зацепіна), “КІНОДІМ” (бізнес-план Руслана Гапала і Тараса Плюти про створення шкільного кінотеатру), «Екскурсійне бюро «LEMBERG»(бізнес-план Юлії Балицької та Анни Гіндич), «Школа для дошкільнят» (бізнес-план Тараса Марадя та Павла Кузнецова). Усі вищеназвані бізнес-плани базувалися на реальних (не вигаданих, а перевірених на практиці) можливостях наших учнів. До того ж доповідати про свої плани вони навчилися ідеально (а це окрема складна наука для бізнесменів!).Коженучасник захисту бізнес-планів отримав сертифікат Програми Інтел «Шлях до успіху» (частина «Комп’ютерні технології та підприємництво»).
Не думайте, що учням було легко захистити свої роботи, адже їм довелося аргументувати свою позицію перед найфаховішим знавцем у сфері економіки – Ольгою Василівною Прокопишин. Нелегкими були і запитання глядачів. Але наші учні зуміли належним чином сприйняти критику і врахувати побажання фахівців. Презентація бізнес-планів додала учням впевненості у своїх силах, у можливості реалізації своїх ідей. У складному сучасному світі вони зуміють бути щасливими!
На відео: під час обговорення бізнес-ідеї "Шкільний кінотеатр":