17 жовтня 2016 р.

Обираємо спортивну секцію для дитини

        ОБИРАЄМО СПОРТИВНУ СЕКЦІЮ ДЛЯ ДИТИНИ

                 «Спорт формує культуру оптимізму, культуру бадьорості»

О.В.Луначарський
Донька часто простуджується? Відведіть її на ковзанку.
    Син – непосидючий? Нехай займається футболом.
     Насправді все не так однозначно. Обираючи спортивну секцію для дитини, потрібно врахувати набагато більше факторів.
                                              Плавання
      Зміцнює нервову систему, допомагає правильному формуваню кістково-мязового апарата, поліпшує дихання і кровообіг.
       Дитину не варто відправляти в басейн, якщо є хронічні:
-         шкірні захворювання(грибкові, інфекційні, екзема)
-         захворювання очей;
-         захворювання серцево-судинної системи;
-         виразкова хвороба або алергія.
                                 Ігрові види спорту
    Гра у футбол розвиває мязи ніг і тазового пояса.
    Баскетбол удосконалює роботу зорового, рухового і вестибулярного аналізаторів, поліпшує можливості дихальної і серцево-судинної систем і координації рухів.
     Волейбол розвиває швидкість і точність реакцій, спритність, окомір, поліпшує поставу.
      Хокей змінює серцево-судинну, дихальну, нервову систему та опорно-руховий апарат.
       У всіх цих видах спорту дитина довго перебуває у вертикальному положенні з навантаженням на хребет і ударним навантаженням на стопи. А це в жодному разі неприпустимо для дітей з нестабільністю шийних хребців, із плоскостопістю і виразковою хворобою.
                                     Великий теніс
       Знаходиться на другому місці після плавання за ефективністю розвитку дихальної системи. Цей аристократичний спорт допомагає поліпшити обмін речовин, схуднути й позбутися сколіозу, зміцнити мязи спини.
        Перед тим як віддати дитину в секцію, потрібно проконсультуватися в хірурга й ортопеда. Нестабільність шийних хребців, плоскостопість, остеохондроз – усі недуги, при яких не бажані різкі рухи й пружні навантаження, є протипоказанням до серйозних занять тенісом.
                                   Східні єдиноборства
        Ідеальний вид спорту для дітей із нестійкою психікою, під час тренувань вони вчаться регулювати свій стан.
       Крім того, секція «Ушу» рекомендована дітям, що страждають на астму, а також тим, які «не вилазять» із застуд.
       При наявності пороку серця і будь-якого ступеня короткозорості заняття цим видом спорту можна лише з дозволу лікаря.
                                  Ковзани і лижі
       Ці зимові види спорту дуже корисні для розвитку опорно-рухового апарата, серцево-судинної і дихальної системи. Підвищують працездатність і витривалість.
       Особливо вони показані для дітей з енурезом: зміцнюють мязи таза, які контролюють сечовипускання.
       Лижі і ковзани – відмінні помічники при плоскостопості і викривленні хребта; навантаження на хребет і ступні невелике і пропорційне. Це сприяє також регуляції кровообігу і відновленню обміну речовин.
        Не варто захоплюватися цими видами спорту при астмі (а от при частих бронхітах і пневмоніях, навпаки, можна), серцевій недостатності, гастриті, виразці.
                     Художня гімнастика, спортивні танці, аеробіка
        Гнучкі, пластичні, з ідеальною координацією рухів гімнастки викликають замилування в ровесниць і допомагають позбутися дисплазії, порушень постави, гіпотрофії, деформації грудної клітки, сколіозу, остеохондрозу.
       Обережні мають бути діти і зсувом хребців, високим ступенем короткозорості й деякими захворюваннями серцево-судинної системи. Якщо вчасно не зупинитися, з віком краса і легкість можуть обернутися болем у суглобах і хребті, поліартритом і порушеннями репродуктивної системи.
                                              Кому і коли
         Для кожного виду спорту є своя «зона здоровя» - вік, коли найбільш безпечно і корисно почати займатися спортом.
         6-7 років. У секцію спортивної гімнастики дівчаток можна записувати вже із шести років, а хлопчикам краще почекати ще рік. Шестилітки можуть вільно займатися спортивною акробатикою, художньою гімнастикою, фігурним катанням, стрибками на батуті. До семи років організм дитини повністю готовий до занять плаванням, стрибків у воду, великого, настільного тенісу, ушу, хокею.
         8-9 років. До цього віку сина або дочку краще не віддавати у секцію баскетболу, футбольні клуби, на заняття зі спортивного орієнтування. А вже з девяти років зміцнілій дитині не зашкодить заняття волейболом, гандболом, біатлоном, бобслеєм, водним поло, ковзанярським спортом, легкою атлетикою, вітрильним спортом, стрибками на лижах, регбі.
          10-11 років. Десятилітці можна йти в секцію атлетики, боксу, кінного і санного спорту, академічного веслування, скелелазіння, фехтування, велоспорту. Цей вік підходить для початку занять практично всіма видами боротьби: греко-римської, вільної, самбо, дзюдо. Можна записатися в секцію бойових єдиноборств( кікбоксингу, карате, тхеквондо). З одинадцяти років дитина готова до стрільби з лука. Дівчаткам до 13 років не варто займатися важкою атлетикою.
                До уваги батьків: спорт продовжує життя
        Німецькі вчені стверджують, що для оптимальної підтримки здоров’я потрібно займатися тими видами спорту, які відповідають віковим особливостям організму.

  • 20-30 років. Високий рівень енергії вимагає тривалих тренувань із навантаженням на мязи (активні спортивні ігри, біг, лижний спорт)
  • 30-40 років. Мета тренувань – запобігання захворюванням опорно-рухового апарату, зміцнення здоров’я (фітнес, йога, аеробіка, плавання)
  • 40-50 років. Контроль ваги тіла. Тренування повинні включати вправи, що сприяють спалюванню жирів (велоспорт, фітнес, біг).
  • 50-60 років. Часті тренування по 35-40 хв. з високими навантаженнями допоможуть збалансувати зміни в гормональній системі (тренажери, спортивні ігри).
  • 60-70 років. Тренування середньої тривалості з невеликим навантаженням, спрямованим на покращення кровообігу (велоспорт, ходьба, гімнастика).
  • 70 і старше. Вправи для зміцнення м’язів і серцево-судинної системи, запобігання винекненню діабету, покращення пам’яті (спортивні ігри з невеликим навантаженням, водна аеробіка)