18 вересня 2017 р.

Охорона озонового шару планети

ХХ століття принесло людству багато благ, пов'язаних з розвитком науково-технічного прогресу, і в той же час поставило життя планети на грань екологічної катастрофи.
16 вересня – Міжнародний день охорони озонового шару планети.
Учні 2-Б і 3-В класів дізналися, що завдяки озоновому щиту існує життя на нашій планеті, так як озон захищає від смертельного випромінювання.
Протягом тижня учні побували в різних магазинах нашого мікрорайону, де досліджували причини руйнування озонового шару, який відповідає за поглинання шкідливих ультрафіолетових променів. Всі зрозуміли шкідливість аерозолів, миючих засобів, фарб, лаків та ін., які містять озоноруйнуючі речовини.

      
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учні 2-Б класу подивилися мультфільм «Ozzy Ozone». Вчитель Гудь В.В. запропонувала дітям зіграти у гру, що показує, як слід розв’язувати проблеми. Персонажі казки «Ріпка» були наділені новими ролями. Дідусь, приміром, став президентом, бабуся – це парламент, внучка – міська рада, собачка – «Самопоміч», кішка – приватний бізнес, мишка – окрема особа. Розподіливши нові ролі, зіграли казку на новий лад. Цього разу «ріпка» була у ролі глобальної проблеми. Учні зробили висновок щодо важливої ролі кожного учасника та необхідності об’єднувати зусилля (спільна справа об’єднала навіть таких «природних ворогів», як кішка з собакою, мишка з кішкою.)



 

 


  Учні 3-В класу переглянули мультимедійну презентацію «Руйнування озонового шару Землі», підготовленою вчителем Балюк А.І. Діти дізналися про озон, шкідливі ультрафіолетові промені для всього живого та можливі наслідки виснаження озонового шару.


 
              Для закріплення матеріалу вчитель роздала учням анкету «Ризики для здоров’я», у якій описано, які типи людей мають підвищений ризик розвитку онкологічних захворювань внаслідок тривалого перебування на сонці, але запевнила учнів, які отримали високий бал, що анкета є тільки «індикатором» ризику та зовсім не є причиною для занепокоєння.


  


 

      Висновок: кожен з нас може вкласти свій внесок, щоб зберегти озоновий шар. Використовуйте, купуйте більше перероблених продуктів, поділяйте сміття, використовуйте чисту енергію (якщо можливо), користуйтесь громадським транспортом, посадіть дерево і, найголовніше, інформуйте про цю проблему. Наші індивідуальні зусилля допоможуть у збереженні ковдри Землі.