20 вересня 2015 р.

Спорт - це здоров'я!

11 вересня до учнів 8-А класу завітала наша випускниця, відома спортсменка-лучниця Грачова Дарія. Дарія закінчила Львівський Державний університет безпеки життєдіяльності і вже рік працює психологом. Як розповіла нам Дарія, спорт, яким вона займалась багато років, зробив її саме тією сильною, цілеспрямованою, незламною людиною, якою вона є зараз. Наша гостя розповіла, що стрільбою з луку займався і її брат, то ж у неї був приклад для наслідування. І вона поставила собі за мету стати не гіршою спортсменкою. І змогла цього досягти: вона є майстром спорту зі стрільби з луку. Дарія була чемпіонкою України зі стрільби з луку, посіла І місце на чемпіонаті Європи у 2009 р. (що відбувався в Італії), на Чемпіонаті світу у 2009 р. ( в Америці) посіла VІ місце.
Дарія під час розмови з учнями намагалась переконати нас у тому, що займатись спортом дуже корисно. І не обовязково власне спортом (бо спорт орієнтований на результт та передбачає постійну участь в спортивних змаганнях), можно і фізичною культурою ( яка орієнтована на процес). Адже фізкультура і спорт не тільки розвивають наше тіло, але й виховують певні маральні якості: цілеспрямованість, наполегливість, витривалість, командний дух тощо. 
Ще Дарія розповіла нам (малюючи дуже цікаву схему) про те, що кожна людина має певні здібності. І її обовязок перед самою собою ці здібності розвивати, щоб самовдосконалюватись,   працювати над собою.  Адже будь-які наші здобутки (в спорті, мистецтві, науці) роблять нас сильнішими.
Грицевич Дарія



 11 вересня до нас навідалась випускниця нашої школи Марта Заленжна, яка з шести років займалась спортивної гімнастикою, для того щоб розповісти нам про свої життєві досягнення та про користь бути завжди в спортивній формі. Зараз вона навчається в Львівському Державному Університеті фізичної культурі на третьому курсі та має високі досягнення як у навчанні, так і у спорті. Вигравала призові місця на змаганнях у таких країнах як Туреччина, Угорщина та Німеччина. У Марти багато нагород: 32 медалі (і золото, і срібло, але найбільше бронзових), 50 грамот та кубків з міжнародних турнірів.
«Займатись спортом корисно для кожного у кожному віці. І пам’ятайте – ніколи  не пізно почати» - розповідає нам Марта.  «Спорт не тільки зміцнює роботу серця та форму тіла, а й виробляє сильний характер. Спортсмена морально дуже тяжко зламати, тому він не піддається таким спокусам як куріння або вживання алкогольних напоїв. В мене в житті була така ситуація, коли я ще вчилась в школі, люди, з якими я була в дружніх відносинах покликали мене з ними вечором сісти, поговорити, випити пива, покурити. Проте я відмовилась, бо добре знала, що це зашкодить мені більше, ніж їм, адже це ніяк не поєднується з моїм способом життя. Після цього випадку вони перестали зі мною навіть спілкуватись , не те що  дружити. Проте в кожного з нас такі люди будуть в житті. І не варто вважати їх такими вже й поганими, їхнє здоровя все рівно буде гірше,  ніж у вас, та й завдяки їм ви загартуєте силу волі або якщо піддастесь спокусі, засвоїте урок. Щодо університету в якому я навчаюсь.. Насправді поступити туди тяжко, проте пробути там, а особливо дівчині, теж нелегко, особливо тій, в якої немає терпіння. Не важливо, яким видом спорту ти займаєшся, ти обов’язково маєш здати заліки  з різних спортивних дисциплін,  плавання, наприклад. Багато хто з таких сильних спортсменів, моїх знайомих, казали: «Ай, та я що,  плавати не вмію?» Проте якщо його не здати, далі не пройдеш. Що стосовно дівчат, то важко дається, а особливо першокурсницям, які хочуть прийти в спідниці або в чомусь гарному, проте існує правило – спортивна форма  є обов’язковою. А загалом я хотіла б сказати, що якщо в когось є дійсно серйозні наміри на рахунок спорту та розуміння його ролі в житті, то та людина буде розуміти, що роки в цьому навчальному закладі пройшли далеко не дарма».
Оскільки Марта не набагато старша від нас, нам були цікаві та доступні її слова. Особливо цікаво було слухати учням, які займаються спортом та теж мають великі досягнення. Вона «відкрила» нам очі на те, як насправді живуть спортсмени та через що вони проходять перед тим, як стати професіоналами в своїй галузі.         
Асавуляк Вікторія, 9-Б